Meriti sa traiesti civilizat

Program politic

În România, autoritățile centrale experimentează permanent, fără ca efectele acestor experimente să se regăsească în bunăstare locală: experimente fiscale, bugetare, sociale, juridice, etc. Cu toate că România a ratificat Carta europeană a autonomiei locale, încă din 1997, principiile acesteia, deși reluate în Constituția României și în legislația primară, rămân  și astăzi la nivel de deziderate teoretice aflate într-o continuă „reformă” românească.

Numerele vorbesc

Despre actuala subfinanțare a administrației locale

+
Legi
Ordonanțe
Ordonanțe de urgență
+
Ordine de ministru

Autoritățile locale și cetățenii sunt “beneficiarii” a peste 8.300 de legi, 1.100 de ordonanțe, 2.400 de ordonanțe de urgență, 35.800 de hotărâri de Guvern, 20.500 de ordine de ministru, mare parte din ele aflate în vigoare. În același timp, administrația locală se zbate în cea mai gravă formă de subfinanțare și lipsă de predictibilitate bugetară. Centralizarea și descentralizarea unor competențe se succed amețitor, fără ca autoritățile locale să poată previziona de la un an la altul, competențele pe  care urmează să le exercite și bugetele pe care le au la dispoziție. Gradul de absorbție al fondurilor europene rămâne in continuare un indicator sintetic care reflectă lipsa de viziune si de proiecte, de oameni bine pregătiți si in final dă măsura valorii unui edil si a echipei acestuia.

Cu toate acestea câteva centre urbane reușesc să se dezvolte, iar economia României se bazează astăzi, aproape în exclusivitate pe bunăstarea creată în jurul câtorva mari orașe, printre care și Bucureștiul. Acest lucru este posibil pentru că autoritățile locale insistă să rezolve, și nu să dezbată la nesfârșit problemele: aleși locali care înțeleg că orașele se dezvoltă cu pragmatism și implicare.

Liderii politici apar și dispar din viața noastră cu o viteză amețitoare, dar comunitățile și orașele rămân, iar serviciile publice de care beneficiem, ne marchează în mod definitoriu calitatea vieții, bucuria de a trăi.

Provocarea democrației în lumea modernă este de a afla cum să unim participarea, care este locală, cu puterea, care este centrală. 

România are nevoie de reînnoirea administrației publice, de reorganizare a acesteia, de propunere de performanță pentru tot ce înseamnă administrație publică, fie ea centrală sau locală. De aceea, este nevoie de un partid care să reprezinte cu adevărat cetățeanul, să lupte și să apere niște principii absolut necesare unei democrații sănătoase!